Onze brief aan minister Schippers
February 2, 2017

Patient Advocacy organisatie Inspire2Live heeft in een brief aan Minister Schippers van VWS gevraagd om veelbelovende innovaties in geneesmiddelen sneller toegankelijk te maken voor kankerpatiënten die geen alternatieven hebben.

“We mogen patiënten in nood niet de hoop ontnemen als er wel degelijk mogelijkheden zijn. Het is nu vaak zo dat vooral degenen die de weg in ons zorgsysteem goed kennen, de beste zorg krijgen. Maar wij vinden dat iedereen standaard de beste zorg moet krijgen”, zegt Dr. h.c. Peter Kapitein van Inspire2Live.

Onderzoek en registratie van nieuwe geneesmiddelen duurt tot wel 15 jaar. Zelfs als in eerdere onderzoeksfases goede resultaten zijn aangetoond, kunnen maar weinig kankerpatiënten daarvan profiteren. Voor groepen die geen alternatieven hebben, kunnen deze veelbelovende medicijnen het verschil betekenen tussen leven en dood.

Inspire2live heeft minister Schippers een rapport aangeboden waarin aanbevelingen staan om onderzoek en registratie van innovatie beter te regelen voor deze patiënten. “We hopen dat ze de kankerpatiënten de hand toesteekt en niet in de kou laat staan”, zegt Peter Kapitein.

Lees hier het rapport met aanbevelingen: Standpuntbepaling Inspire2Live – Snellere toegankelijkheid

Lees hier onze brief aan de minister: Standpuntbepaling – brief aan de minister 30 januari 2017