Nieuwsupdate over Inspire2Live en declaraties
August 28, 2013

De afgelopen dagen is er veel negatieve aandacht geweest voor de betalingen aan de medewerkers van ons programma Understanding Life, met name Alpe d’HuZes oprichter Coen van Veenendaal. We betreuren het ten zeerste dat al het goede werk dat de stichting Alpe d’HuZes en de stichting Inspire2Live in de afgelopen jaren hebben gedaan in de strijd tegen kanker door deze berichtgeving in een kwaad daglicht is gesteld.

Nieuwe verklaringen

Na de eerste verklaring van onze zusterorganisatie Alpe d’huZes is er een nieuwe verklaring op hun website gepubliceerd. Die vind u op: www.opgevenisgeenoptie.nl

Ook onze partner KWF Kankerbestrijding heeft een toelichting gepubliceerd over de voortgang van en de subsidies aan de wetenschappelijke projecten van Inspire2Live. Die is te vinden via deze link: http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/nieuws/Pages/nieuws-pagina.aspx?nieuwsid=702

Oprichter Coen van Veenendaal gaf een interview in de Volkskrant dat hier te lezen is: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3498494/2013/08/26/Oprichter-Alpe-d-Huzes-Ik-gaf-de-voorzet-voor-deze-shit.dhtml

Ook zat Coen maandagavond bij Humberto Tan in RTL Late Night. Kijk hier naar het item:

http://www.rtl.nl/xl/#/u/8b95287c-ceb9-4bb4-96df-8db4f1ecd340

Publicaties over onze wetenschappelijke medewerkers

Stichting Inspire2Live distantieert zich net als de stichting Alpe d’HuZes van het artikel in de Telegraaf van vanmorgen waarin medewerkers aan onze wetenschappelijke projecten worden weggezet als ‘graaiers’. Daarin wordt onder de kop ‘…Meer graaiers Alpe d’HuZes’ geschreven dat ook ‘twee andere vrijwilligers’, naast oprichter Coen van Veenendaal, ‘tienduizenden euro’s aan vergoedingen hebben geïnd.’ Dit bericht is opgesteld zonder kennis van onze werkwijze en organisaties en zonder wederhoor. Helaas is het ook door sommige andere media overgenomen.

De twee betrokkenen, Jan Gerrit Schuurman en Rob Snelders, hebben nooit betaalde of onbetaalde werkzaamheden verricht voor Alpe d’HuZes, en zijn dus geen vrijwilliger van de stichting, zoals de Telegraaf schrijft. Ook zijn zij geen vrijwilligers bij Inspire2Live.

De werkzaamheden waarover wordt gesproken in het artikel zijn verricht in opdracht van de Stichting Inspire2Live voor onze wetenschappelijke projecten. Werkzaamheden die allemaal tot doel hebben kanker onder controle te krijgen. Het anti-strijkstokbeleid van de stichting Inspire2Live geldt net als bij Alpe d’HuZes voor het werk dat de stichting doet voor het organiseren van evenementen, bestuur en onze tak patient advocacy. Daarnaast is er bij Inspire2Live een wetenschappelijke tak, de projectorganisatie Understanding Life! Voor de medewerkers van deze projecten wordt wel een vergoeding betaald zoals dat gebruikelijk is in de onderzoekswereld.

Vervolgstappen

De stichting Inspire2Live werkt al enige tijd met de stichting Alpe d’HuZes aan het beter organiseren van de taken, rollen en het toezicht op de beide stichtingen. Hiervoor wordt voor zowel de stichting Alpe d’HuZes als voor de stichting Inspire2Live een nieuwe raad van toezicht gezocht. Verder vindt er een statutaire loskoppeling plaats van beide stichtingen.

Daarbij staat voor ons voorop dat we als beide stichtingen de krachten kunnen blijven bundelen om te strijden voor ons doel: de ziekte kanker onder controle krijgen.