Passion! You need to have passion!
September 3, 2009

´Als je een boot wilt bouwen, heb je geen hout, spijkers en een hamer nodig Peter, maar liefde voor de zee`. Ik moest aan deze uitspraak van een vriend denken, toen ik op het internet zocht naar achtergrondinformatie over Paul Nurse. Op 28 september bezoeken Coen, Jan Gerrit en ik, in New York, enkele topwetenschappers, onder wie Paul Nurse. Nobelprijswinnaar Medicijnen. Op YouTube krijgt Paul Nurse de vraag wat een wetenschapper succesvol maakt.

´Passion! You Need to have Passion.´ Daar draait het om bij de wetenschap volgens Paul. Hij voegt er aan toe dat dit natuurlijk ook voor andere dingen geldt. Wanneer je iets wilt bereiken is het goed om over een aantal vaardigheden te beschikken. Vaak is het handig om slim te zijn. Soms is het noodzakelijk om over de juiste middelen te beschikken. Maar het draait om ´passie´. Binnen Alpe d´HuZes noemen we deze passie ook wel liefde en deze liefde voelen wij voor onze dierbaren die strijden tegen de ziekte kanker, die de strijd hebben gewonnen of die zijn overleden. Nog steeds en veel te veel.

Goed, Gelukkig en Gezond leven met kanker heeft alles met liefde te maken. Iemand krijgt kanker en zal de strijd aan moeten gaan om te overleven. Dit vereist goede behandelingen en goede doktoren. Die hebben we gelukkig in Nederland. En voor de kankers die we nog niet hebben overwonnen zijn er goede onderzoekers nodig en ook die zijn er. Dit staat allemaal ter beschikking van die man of vrouw die ziek is en moet blijven leven. Hoe goed die behandelingen ook zijn, liefde voor het leven en liefde voor je dierbaren is onontbeerlijk om de eindstreep te kunnen halen. De behandelingen zijn zwaar voor de patiënt, maar de behandelingen zijn minstens zo zwaar voor de dierbaren die om de patiënt heen leven. Dan kom je er niet met alleen een goede behandeling en een fantastische arts. Dan heb je ook veel aan een optimistische kijk op het leven. Aan de enorme waardering van je partner, je kinderen en je vrienden. Dat geeft je de kracht om dwars door die vreselijke behandelingen heen, de optimistische kijk op het leven te houden, te overwinnen en er voor te zorgen dat ook je dierbaren een goede tijd hebben. Leven met iemand met kanker is zwaar en dan is het goed om er voor te zorgen dat het niet zwaarder wordt dan het al is. Dan moet je het ook als patiënt zo mooi mogelijk voor deze mensen maken. Je kunt de periode die je moet doorstaan tijdens je behandelingen wel degelijk mooi maken. Je kunt zelfs de periode die je rest in het leven mooi maken. Dat is in zekere zin, wanneer je met anderen leeft, ook je opdracht. Het is niet makkelijk, maar door veel te geven aan de mensen om je heen, krijg je veel terug en dat helpt.

Enige tijd geleden sprak ik iemand en vroeg waarom hij zo verdrietig is. ‘Omdat ik er over een jaar misschien niet meer ben Peter’. Mijn antwoord was dat dit natuurlijk verschrikkelijk is, maar dat het ook zijn taak is om het leven van zijn dochter en zijn vrouw zo mooi mogelijk te maken. Wanneer ik er onverhoopt over een jaar niet meer ben, hoop ik dat mijn rotjongens met een enorme glimlach aan mij terugdenken bij het turnen, judoën of waar ze ook mee bezig zijn. ´Er is er maar één die dat laatste jaar mooi kan maken en dat bent u´. Zo sprak ik tegen deze man. Het werd een geweldig gesprek met een mooi mens!

´Passion´, daar draait het om volgens Paul Nurse. Bij de dingen die we doen, om te bereiken wat we willen. Ik weet zeker dat het bezoek aan Paul indrukwekkend wordt.

Peter Kapitein
Opgeven is Geen optie!