Als je meer traint, wordt je beter
October 3, 2010

‘Allemachtig Martin, kan je wat langzamer fietsen?’ ‘Nee Peter, jij moet harder trainen. Je wilt toch onder de 10 uur op de hele triatlon?’. En zo is het. Wanneer je hard wilt fietsen, moet je veel trainen. Wanneer je excellente kankerbehandelingen wilt geven, moet je er veel geven. Niets nieuws onder de zon. Nederland heeft behoefte aan 20 excellente kankerbehandelcentra, waar we de patiënten snel diagnosticeren en optimaal behandelen.

Deze week heeft CZ bekend gemaakt dat er 6 ziekenhuizen slechte borstkankerbehandelingen geven. 70 zijn matig, 17 goed en 4 excellent. De voorzitter van de raad van bestuur, Wim van der Meeren, zat bijna in het beklaagdenbankje bij Pauw en Witteman. Als hij wist welke ziekenhuizen goed en slecht zijn, liet hij onnodig mensen dood gaan. De agent wordt beschuldigd van een inbraak. De wereld op zijn kop. De heer Van der Meeren heeft niets anders gedaan dan bekend maken wat iedereen al wist. In het ene ziekenhuis heb je gewoon meer kans op het overleven van kanker dan in het andere. De beroepsgroep was er als de kippen bij om in een kort geding de publicatie van de lijst tegen te houden. Dit mocht niet bekend worden. Wat zou er niet gebeuren met de reputatie van de specialist? Reputatieschade gaat voor het patiëntbelang. Zo vond ook de rechter. De lijst mocht niet gepubliceerd worden.

Ik heb lymfeklierkanker van een complexe aard en taai. Maar ik ben taaier. En ik heb de beste artsen. Ik moest een donortransplantatie ondergaan. Mijn toparts in het AMC, Marie Jose Kersten, zei direct: ‘Peter, ik mag het straks ook uitvoeren, maar ga jij maar naar het UMCU. Henk Lokhorst doet dit werk al 10 jaar en kan direct de complicaties te lijf gaan’. Mijn arts in het AMC is een vakvrouw. Mijn arts in het UMCU ook. Daarom leef ik nog en geniet ik van mijn 2 geweldige jongens en kan ik nog steeds mijn vrouw liefhebben.

Mijn vader heeft prostaatkanker en was patiënt in het ziekenhuis in Alkmaar. Ik heb hem midden in de nacht overgebracht naar het VUMC in Amsterdam. Waarom? Omdat ze in Alkmaar niet in de gaten hadden dat mijn vader, ten gevolge van een uitzaaiing op een van zijn nekwervels, een dreigende dwarslaesie had. In het VUMC hebben ze hem direct onder de MRI-Scan gelegd en de volgende dag bestraald. Weg uitzaaiing. Mijn vader houdt nog steeds van mijn moeder en lacht om zijn kleinzoons. Hij heeft een geweldige arts in het VUMC.

Er zijn geen slechte ziekenhuizen in Nederland. Er zijn wel ziekenhuizen waar je beter voor kanker behandeld word dan andere. Wim van der Meeren verdient een standbeeld. Hij durft te zeggen wat iedereen weet. Ook huisartsen weten dit. Vraag altijd door en als je twijfelt: vraag een second opinion. Ik weet ook waar de beste ziekenhuizen zitten en help wekelijks enkele mensen aan het beste adres. In Nederland gaan ieder jaar ruim 40.000 mensen dood aan kanker. Een deel gaat ten onrechte dood of kan met een goede behandeling veel langer met een goede kwaliteit van leven van hun dierbaren genieten. Van der Meeren verdient bijval van de andere zorgverzekeraars, want hij hanteert het beste criterium: als je veel behandelingen verricht word je beter. Sportmensen begrijpen dat. Van der Meeren krijgt in ieder geval hulp van Alpe d’HuZes. Wij gaan iedereen vertellen waar ze naar toe moeten. Ik bied later liever mijn excuses aan een specialist aan, omdat ik hem ten onrechte onbekwaam heb genoemd, dan dat ik de dierbaren van een overleden patiënt moet uitleggen dat we hun moeder helaas niet durfden te vertellen dat het Antonie van Leeuwenhoek beter is dan Den Helder, omdat anders reputaties geschaad zouden worden.

Eigenlijk ben ik niet eens geïnteresseerd in die 6 slechte ziekenhuizen. Die vind ik zo. Belangrijker zijn die 70 matige. Ook die moeten stoppen met kankerbehandelingen. Nederland heeft behoefte aan 20 excellente kankerbehandelcentra. En zo is het!

Peter Kapitein
Opgeven is Geen Optie!