De vraag of je kanker hebt is een vreselijke vraag en die mag niet te lang onbeantwoord blijven. Wat je wenst is dat de vraag gesteld wordt en dat het antwoord al klaar ligt. Dat gaat vast een keer komen, maar op dit moment moet er behoorlijk wat gedaan worden om het antwoord te geven. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat het antwoord in heel veel gevallen veel sneller gegeven kan worden dan nu gebeurt. Het nog betere nieuws is dat er in Nederland op een aantal plaatsen al heel snel en goed antwoord gegeven wordt op de vraag ‘Heb ik kanker of niet?’ Dat gebeurt daar in 80 procent van de tumorsoorten in 1 dag en de resterende tumorsoorten kunnen in 4 werkdagen worden gediagnosticeerd. Dat is niet iets wat we hoeven uit te zoeken. Nee, dat is wat we al doen in Nederland. Alleen nog niet voor alle patiënten. Het beste nieuws ten slotte is dat daar verandering in gaat komen. Het project Sneldiagnose van Alpe d’HuZes is van start en gaat precies hier voor zorgen: alle tumorsoorten worden in 4 werkdagen gediagnosticeerd en 80 procent van de tumorsoorten doen we in 1 werkdag. De huisarts moet ook nog een beetje meewerken. Wanneer deze vermoed dat er wel eens kanker in het spel kan zijn, moet die er voor zorgen dat de man of vrouw binnen 24 uur het ziekenhuis binnen wandelt en wordt gediagnosticeerd. Ook hier goed nieuws: in de omgeving van Nijmegen kunnen huisartsen dit zelf direct in de agenda van de oncoloog zetten. Hoeven we dit ook niet meer te bedenken, maar gewoon voor alle patiënten invoeren. Ik ben zelf indertijd door mijn huisarts gebeld en zat een uurtje later in het ziekenhuis en werd binnen 24 uur gediagnosticeerd. We kunnen het en doen het.
Er komt vast weerstand dat dit niet in alle ziekenhuizen mogelijk is. Dat is dan ook weer goed nieuws, want dat hoeft ook niet. In 2011 gaan we in het Antonie van Leeuwenhoek, het UMC Utrecht, het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen en het VU Medisch Centrum Sneldiagnose invoeren. Daarna weten we precies wat er nodig is om te voldoen aan de definitie van Sneldiagnose. Welke expertise is er op welke momenten in welke hoeveelheden nodig? Denk aan bijvoorbeeld pathologen en radiologen, naast natuurlijk ook oncologen. Goede rekenaars rekenen dan uit hoeveel kankercentra er nodig zijn en waar ze moeten komen of blijven, om het aantal reiskilometers voor de patiënt zo beperkt mogelijk te houden. Reizen zal soms nodig zijn om de doodeenvoudige reden dat sommige tumorsoorten zo zeldzaam zijn dat ze maar in weinig kankercentra gediagnosticeerd kunnen worden. Maar dan wel snel en goed.
En dan die slapeloze nachten. Hoe zit het daarmee? Die slapeloze nachten zijn de motivatie om dit project te doen. Wanneer er een vermoeden van kanker is, ligt niet alleen de persoon in kwestie wakker, maar met haar nog 8 anderen ook. Vader, moeder, partner, kinderen, enkele vrienden en wellicht de buren. Bedenk dan ook nog eens dat er jaarlijks 540.000 mensen een vermoeden van kanker hebben en er ‘slechts’ 80.000 kanker blijken te hebben, dan zitten er ook nog eens 8 maal 460.000 mensen in de zorgen die goed nieuws krijgen. Die klagen niet, maar ook voor hen gaat iets aan het wachten gedaan worden.
Iedere nacht dat je langer moet wachten gaat het aantal slapeloze nachten met 8 maal 540.000 omhoog. Ziedaar hoe onvoorstelbaar dankbaar dit project is om te doen. Je helpt niet 1 mens, maar 8. Je voorkomt niet 540.000 slapeloze nachten per dag uitstel, maar 8 maal 540.000. Mooi dat daar iets aan gedaan wordt. 1 slapeloze nacht bestaat niet. Je hebt altijd bondgenoten en die gun je ook iets moois. Die gun je goed nieuws, maar als het slecht nieuws wordt, dan wil je het maar het liefst zo snel mogelijk weten. En dat kan. En omdat het kan, gebeurt het.
Peter Kapitein
Opgeven is Geen Optie!