Succes voor Patient Advocate Isabelle Lebrocquy: politieke aandacht voor arbeidsmarktpositie (ex-)kankerpatiënten
June 21, 2014

Het verhaal van Isabelle Lebrocquy laat het belang van Patient Advocates weer eens duidelijk zien. Twee jaar lang al vraagt Isabelle Lebrocquy van oPuce aandacht voor de arbeidsmarktpositie van mensen met kanker. Lebrocquy kent de problematiek uit eigen ervaring. Niet alleen was zij kankerpatiënt ook verloor zij haar baan door haar ziekte. “Veel werkgevers vinden het lastig om over kanker te praten en een kankerpatiënt aan het werk te houden” zegt Lebrocquy. Daarnaast is het vinden van een baan na kanker voor velen moeilijk, mede door verouderde vooroordelen en de risico’s die werkgevers lopen.
Vanuit deze ervaring sloot zij zich ook aan bij Inspire2Live en sprong zij bevlogen op de bres voor (ex-)kankerpatiënten die tijdens of na hun ziekte hun baan verloren Ze sprak met werkgevers, verzekeraars, belangenverenigingen en de politiek. Inspanningen die uiteindelijk mede leidden tot de bekendmaking zojuist in het nieuws van 18.00 uur dat D66 minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gevraagd om met patiënten, werkgevers, werknemers en wetenschappers een actieplan ‘Kanker en Werk’ te starten. D66 heeft dit plan in samenwerking met Lebrocquy en De LevenmetKanker-beweging uitgewerkt. Dit plan pleit voor tenminste vijf maatregelen.
Samengevat houden deze in:
• uitbreiden no-riskpolis voor mensen met kanker;
• meer bewustwording bij werkgevers;
• je beter kunnen verzekeren na diagnose kanker;
• de overheid als goede werkgever;
• effectievere re-integratie.
Met dit initiatief is een stap in de goede richting gezet. Een stap die bijdraagt aan het voor Inspire2Live belangrijke thema ‘Quality of life’ en hopelijk voor veel kankerpatiënten gaat voorkomen dat zij ontslag na de diagnose kanker moeten ervaren en vervolgens uitvinden hoe moeilijk het is om na kanker weer aan het werk te komen.