Kankerbehandeling in IKEA-Ziekenhuizen kost mensenlevens
April 24, 2018
2018-04-24 Overhandiging petitie

Zojuist heeft een delegatie patient advocates van Inspire2Live een petitie overhandigd aan een delegatie van de vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer.

In de petitie laat Inspire2Live zien dat hoewel we in Nederland goede oncologische zorg kunnen bieden, we dat lang niet altijd doen. Sterker nog: de kans dat je kanker overleeft met behoud van een goede kwaliteit van leven is afhankelijk van je postcode.

Een kankerpatiënt komt namelijk nagenoeg altijd eerst bij zijn of haar huisarts terecht die bij een vermoeden van kanker zal doorverwijzen naar de specialist van het lokale ziekenhuis voor verdere diagnose. Hier gaat het al mis. Want daar waar de een terecht komt in een Medisch Centrum waar men honderden patiënten met hetzelfde ziektebeeld succesvol behandelt, komt de ander terecht in een IKEA-ziekenhuis om de hoek, waarbij IKEA staat voor “Ik-Kan-Echt-Alles”, alwaar bijvoorbeeld alleen al op het terrein van de beeldvorming, de apparatuur en de kennis en ervaring, het ontbreekt om tot het juiste behandelplan voor die patiënt te komen. Daarnaast ontbreekt het lokaal vaak aan het minimaal noodzakelijke volume aan patiënten om ervaring in de behandeling op te doen en te behouden.

Toch denkt men vaak in deze ziekenhuizen de beste zorg te kunnen leveren en blijkt dat gebaseerd te zijn op dat “Ik Kan Echt Alles” principe. En soms gaat dat ook inderdaad goed. Maar te vaak is dat een dure misvatting en gaat het niet goed en doen zich onnodige complicaties voor. Hierdoor zijn er extra ligdagen en behandelingen nodig (met extra kosten), is de overlevingsduur korter, of is de behandeling ten koste gegaan van de kwaliteit van leven. Soms worden patiënten pas na veel onderzoeken en zinloze (maar wel belastende en kostbare) behandelingen alsnog doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Vaak is het dan helaas al te laat, is curatief optreden onmogelijk geworden en is een palliatief traject het enige dat rest.

Dat moet stoppen vindt Inspire2Live.

Wij vinden dat iedereen recht heeft op de best mogelijke behandeling en zien dat de markt niet in staat is dit zelf te realiseren. Daarom hebben wij vandaag de Minister en de Tweede Kamer, de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars middels een petitie opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen om zo snel mogelijk alle belemmeringen op nationaal en Europees niveau, die de vorming én het optimaal functioneren van excellente kankercentra in de weg staan, weg te nemen en diagnostiek, behandeling en psychosociale (na)zorg van patiënten, waarbij men kanker vermoedt of diagnosticeert, zo spoedig mogelijk exclusief uit te laten voeren in excellente kankercentra en op deze wijze elke patiënt toegang tot de best mogelijke zorg te garanderen.

In de petitie wordt tevens aan de hand van voorbeelden bij prostaatkanker en slokdarm- en maagkanker een cijfermatige onderbouwing gegeven van deze wens van Inspire2Live

Lees of download hier onze Petitie Excellente Kankercentra

Brief van de minister van medische zorg aan de Tweede Kamer