Inspire2Live feliciteert Hans Clevers en zijn Dream Team!
November 13, 2013

De stichting Inspire2Live feliciteert Hans Clevers en het Hubrecht instituut van harte met het feit dat zij en het internationale team van topwetenschappers de fondsen van KWF Kankerbestrijding hebben ontvangen voor een baanbrekend internationaal wetenschappelijk programma. De voordelen voor een snellere en betere behandeling zijn van enorm belang voor de patiënt. Inspire2Live en haar programma Discovery Network stonden twee jaar geleden mede aan de basis voor dit geweldige programma en zijn dankbaar dat KWF Kankerbestrijding dit belangrijke onderzoek steunt.

 

Dream Team

KWF Kankerbestrijding financiert voor het eerst een internationaal Dream Team. In dit Dream Team doen toponderzoekers uit Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gezamenlijk onderzoek naar kanker. Deze unieke samenwerkingsvorm levert dubbele winst op: het onderzoek kan op grotere schaal worden uitgevoerd én geeft sneller resultaat.

Het team kwam voor het eerst in deze vorm bij elkaar kwam tijdens de eerste Discovery Network meeting van Inspire2live in Cambridge twee jaar geleden.  Het idee voor Discovery Network, waarbij internationale topwetenschappers hun kennis en kunde delen, kwam van José Baselga en Inspire2Live. Daarna volgden ook nog Discovery Network meetings in 2012 in Parijs en Cold Spring Harbour bij New York. Het team bestaat onder meer uit deze toonaangevende wetenschappers, die elk hun onmisbare expertise inbrengen:

Nederland

Hans Clevers, MD PhD. Moleculaire Genetica, Hubrecht Instituut Utrecht.
Hans Bos, PhD. Moleculair kankeronderzoek, UMC Utrecht.

Groot-Brittannië

Mike Stratton, MD PhD. Pathologie, Wellcome Trust Sanger Institute, Cambridge.

Verenigde Staten

Charles Sawyers. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York.

Dave Tuseson. Cold Spring Harbor, New York. Matthew Meyerson. Broad Institute, Boston.

Stephen Friend. Sage Bionetworks, Seattle.

 

Patient voorop

Naar verwachting zullen de biobanken van het Dream Team binnen 3 jaar gerealiseerd zijn. Wanneer het project succesvol is, ligt de gepersonaliseerde behandeling van kanker binnen handbereik. Hier is nog wel extra onderzoek voor nodig. In de eerste plaats om de resultaten uit het kweekonderzoek te controleren bij patiënten, maar ook om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Ook hierin schuilt het succes van het Dream Team: de kweektechniek, de samenwerking tussen de diverse specialisten en de grote schaal waarop getest kan worden, versnellen het onderzoeksproces enorm. En daar draait het allemaal om: de patiënt zo snel mogelijk laten profiteren van wetenschappelijke ontdekkingen.
Dit alles draagt bij aan de doelstellingen die Inspire2Live drie jaar geleden formuleerde: wetenschappelijk onderzoek en innovatie versnellen in het belang van de patiënt om kanker onder controle te krijgen.

Over Discovery Network

Meer informatie over Discovery Network leest u op onze site onder ‘Scientific Projects’.

Lees hier coverage in de media over de start van het Discovery Network:

http://www.medicalnewstoday.com/articles/236848.php

In het nieuws

Lees hier het nieuwsartikel over het Dream Team bij KWF Kankerbestrijding:

http://www.kwf.nl/onderzoek/welk-onderzoek-krijgt-geld/Pages/Dream-Team.aspx

Bekijk hier een item van RTL nieuws over het onderzoek:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/dit-kankeronderzoek-baanbrekend