De Prijzen van Medicijnen tegen kanker kunnen sneller omlaag dan we denken
February 9, 2017

In de Wereld Draait Door hebben Prof. Dr. R. Bernards en Prof. Dr. J. Schellens hun ideeën gedeeld om de prijzen van medicijnen tegen kanker te verlagen. Bij Inspire2live weten wij hoe dit sneller en effectiever kan.

Patient Advocacy organisatie Inspire2live heeft in samenwerking met Stichting Cinderella Therapeutics minister Schippers een brief gestuurd met 4 concrete voorstellen om de prijs van medicijnen te verlagen.

In de brief is de minister van VWS gevraagd om deze voorstellen in te brengen bij haar collega’s in de EU. Alleen een krachtig en gezamenlijk initiatief kan de lobby van de industrie doorbreken. “Het is de manier om medicijnen goedkoper en sneller te brengen daar waar zij horen: bij de patiënten die het nodig hebben!” zegt Dr. h.c. Peter Kapitein van Inspire2Live.

De voorstellen van Inspire2live om de prijs van medicijnen tegen kanker te verlagen:

  1. Een maximum prijs, vastgesteld door de European Medicines Agency waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn. Doel: alleen registratie bij maatschappelijk aanvaardbare prijs.
  2. Public funded trials: de overheid initieert en financiert trials waarbij goedgekeurde medicijnen vervolgens kunnen worden verkocht tegen kostprijs van de productie. De overheid behoudt het patent en artsen en onderzoekers hebben direct toegang tot de resultaten. Wij noemen dit “Het Tesla model”
  3. Legaal importeren van generieke medicijnen uit China en India.
  4. Het importeren van ingrediënten van gepatenteerde medicijnen voor trials uit fase 1, 2 en 3. Vervolgens willen wij dat deze ingrediënten in elkaar gezet worden door officieel geregistreerde apothekers. Deze medicijnen worden vervolgens beschikbaar gesteld aan alle patiënten die dat nodig hebben.

Het vierde en laatste voorstel is niet legaal “Inspire2live wil wel eens zien wat de rechter vindt van rechtvaardigheid, redelijkheid en billijkheid” zegt Peter Kapitein.