Beslissing zorgverzekeraars voor minder protonen therapie betekent meer patiënten leed
July 8, 2014

De zorgverzekeraars dreigen slechts één protonen centrum te financieren. Daar waar het ministerie na negen jaar discussie en onderzoek een vergunning heeft afgegeven voor vier. De keuze voor vier centra betekent volgens Inspire2Live al een enorme beperking. Rond de 10.000 patiënten komen per jaar namelijk in aanmerking voor deze therapie en met vier centra werd het aantal patiënten al beperkt tot 2.200. In het ene, nu door de zorgverzekeraars beoogde, centrum kunnen slechts 750 patiënten deze innovatieve en zeer patiënt vriendelijke behandeling ondergaan. Als alternatief biedt de zorgverzekeraar behandeling in het buitenland aan. Een onwenselijke situatie volgens Patient Adcovate Han Fennema van Inspire2Live.

Protonen therapie is een veel betere en gerichtere wijze van bestralen. Het richt zich alleen op het tumor weefsel en bespaart de patiënt de gevolgen van beschadiging van het omliggende weefsel. In tegenstelling tot fotonen therapie (de gangbare wijze van bestralen) waar het omliggende weefsel wel beschadigd wordt. Onomstotelijk is inmiddels bewezen dat protonen therapie voor patiënten een veel betere behandeling is. De extra kosten die deze therapie met zich meebrengt vallen ruimschoots weg tegen de besparing van de kosten van behandeling in het buitenland, het voorkomen van bijeffecten van de behandeling met fotonen en het veel sneller revalideren en terugkeren in het normale dagelijkse leven door de patiënt. Ervaringsdeskundige Fennema voegt daar aan toe: “Het standpunt van verzekeraars om patiënten naar het buitenland te sturen is onrealistisch. Niet alleen kunnen velen het niet aan, er zijn ook te weinig plaatsen in de directe omgeving van Nederland. Het gedoe van bepalen wie er wel en wie er niet naar het buitenland mag en wachtlijsten nog eens daargelaten.”

Inspire2Live roept de zorgverzekeraars op niet penny wise and pound foolish te zijn en nu te investeren in kwaliteit van leven van de patiënt. Een investering die bovendien geld en leed in de toekomst kan besparen. Kankerpatiënten hebben al te lang moeten wachten op deze patiëntvriendelijke techniek in eigen land.

Over Inspire2Live

De internationale Inspire2Live Patient Advocates organisatie is in 2009 opgericht. Inspire2Live inspireert mensen (patiënten, artsen en onderzoekers), zonder begrenzing, samen te werken om kanker onder controle te krijgen in 2021 en om gelukkig en gezond te leven met kanker. Onze Patient Advocates zijn leidend in dit proces. Wij geloven dat elke patiënt, onderzoeker en arts de verandering kan beginnen die hij voorstaat.