De Passie van Pinedo
November 5, 2008

29 november nam de beste Oncoloog van Nederland afscheid als hoogleraar aan de Vrije Universiteit. Bob Pinedo gaat het wat rustiger aan doen. Vermoedelijk gaat zijn werkweek van 100 uur naar 99 uur per week. Pinedo gaf in zijn afscheidscollege een overzicht van wat bereikt is in de wereld van de kankers en dat is veel. Dat heeft hij allemaal meegemaakt. 30 jaar geleden overleden 3 van de 4 vrouwen met borstkanker. Nu genezen 3 van de 4 vrouwen. Pinedo heeft het medicijn Cisplatinum geïntroduceerd in Nederland. Toevallig een van de medicijnen die ik ook heb gehad en veel levens heeft gered. De introductie was ongelooflijk: ‘Ik had het gewoon meegenomen in mijn broekzak, vanuit de Verenigde Staten’. Dat was de pioniersfase van de oncologie zult u zeggen. Of wellicht de sleutel tot succes?

Alpe d’HuZes gaat over renners, sponsoren, artsen/onderzoekers en patiënten. Wij vragen van al deze groepen om niet op te geven, om van gebaande paden af te stappen en dingen te doen die onmogelijk zijn. Laat je angsten varen en leef zonder grenzen. Maar vooral: laat zien waar je goed in bent. In het schitterende gedicht ‘Our deepest fear’ van Marianne Williamson staat:

Your playing small does not serve the world.

There is nothing enlightened about shrinking so that others won’t feel insecure around you.

Pinedo had dit goed begrepen. Hij is niet bescheiden of onbescheiden, maar had heel goed in de gaten dat hij iets kan waar anderen veel aan hebben: patiënten beter maken, of patiënten langer laten leven met een goede kwaliteit van leven. Dat doe je niet door je achter de geraniums te verschuilen en vanaf de zijlijn te roepen hoe anderen iets moeten doen. Dat doe je door het voortouw te pakken, risico’s te nemen, met je talenten te woekeren, je gezondheid af en toe flink op de proef te stellen, ja inderdaad; soms je privéleven te verwaarlozen. Maar je doet het vooral omdat je een sterk doel voor ogen hebt en je door je gevoel laat leiden. Door je passie. Aan het einde van zijn college richtte hij zich tot zijn dierbaren. Zijn moeder, zijn vrouw, zijn kinderen en met vochtige ogen sprak hij tot hen: ‘We deden het voor de kankerpatiënt!’. Ik zat op dat moment al met de tranen over mijn wangen tussen twee voor mij vreemde vrouwen. Verwonderd keken ze naar me. Ik liet het even zo.

Alpe d’HuZes moet zo groot mogelijk worden, omdat alleen met veel renners er veel sponsoren komen en er veel geld voor onderzoek beschikbaar komt voor artsen die hopelijk, nee zeker, van Pinedo hebben geleerd dat je iets bereikt door buiten je kaders te denken, door je angst te laten varen en niet bang te zijn voor je eigen onmetelijke kracht:

Our deepest fear is not that we are inadequate,

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.

Kanker is een ziekte die veel te veel levens verwoest. Binnen Alpe d’HuZes maken we dit veel mee. Daarom moet onze droom waarheid worden en moet kanker van dodelijke ziekte een chronische ziekte worden. Daarom moeten we leren van de passie van Pinedo. Dat kan iedereen, want het zit in iedereen:

It is not just in some of us; it is in everyone.

We doen het voor de kankerpatiënt!

Peter Kapitein
Opgeven is geen optie!