In memoriam: Vincent ter Morsche

Wij zien hem nog zitten bij Rene Bernards aan tafel, 14 juni 2013, enkele dagen na Alpe d’HuZes waar hij 4 beklimmingen heeft gedaan. Met een gezonde blos op zijn wangen zat hij te vertellen dat de kanker niet weg was, maar onvindbaar was geworden en dat hij het een keer zou terug krijgen. Dan onbehandelbaar met de huidige bekende middelen. We dachten, nou jij ziet er zo fit uit, misschien ga jij die geluksvogel zijn en gaat het duren en kan jij straks, als het nodig blijkt, baat hebben bij de innovaties. Rene Bernards bood hem aan om als dat zo zou gaan, hij hem kon bellen. Dan zou hij kijken of er voor Vincent inmiddels wat beschikbaar was. Dat zijn ziekte zo snel weer zou toeslaan had niemand gedacht. Ongelooflijk hoe confronterend. Sneller dan dat de wetenschap en Rene hem hebben kunnen helpen. Hij zat daar aan de tafel bij René met al zijn hoop en verwachtingen, zo dicht op het vuur!

Vincent ter Morsche, patient advocate bij Inspire2Live is vanmorgen, 21 mei 2014, overleden aan de gevolgen van uitgezaaide darmkanker. Wat een afschuwelijk nieuws. Wat een groot verlies. Wat missen we die prachtige kerel. 44 jaar en veel te jong heeft hij ons verlaten.

Vincent was als patient advocate enorm kritisch. Altijd alles willen weten en bestuderen. We werden bestookt met artikelen en sites. Zijn mening voortdurend scherpend aan anderen. Hij durfde tegen de gevestigde orde en de gangbare mening in te gaan. Altijd met argumenten. Natuurlijk wisten we dat hij die kennis ook voor zichzelf eens nodig zou hebben. Maar zo snel? En dan nog te laat ook? Waarom niet nog een jaar extra te leven opdat de wetenschap hem had kunnen helpen? Waarom hij, zo’n mooi mens. Ja, wij zijn er van overtuigd dat hij een serieuze kans had. Zeker op langere termijn. Daar knokken we voor en daarom zullen we nooit opgeven. En reken maar dat Vincent ons helpt. Hij geeft ons de kracht om door te gaan. Gemotiveerder dan ooit. Vincent helpt ons om dat machteloze gevoel om te zetten in een gevoel van ongekende kracht. Opdat de volgende patiënt wel op tijd geholpen kan worden. Omdat het moet.

Dankjewel voor wie je bent Vincent. We vergeten je nooit. We herinneren je met een glimlach op ons gezicht. Nu even door de tranen heen. Straks triomfantelijk. Omdat we uiteindelijk met jouw hulp geslaagd zullen zijn in het helpen van anderen. Wat jij ook zo goed en zo graag deed.

Big Hug, alle bij Inspire2Live betrokkenen.