In memoriam: Matthijs van Hall

Toen ik vanochtend van de familie van Matthijs zijn overlijdensbericht ontving ging er een schok door mij heen. Natuurlijk weet je dat zoiets gaat gebeuren. Matthijs heeft het al geruime tijd kenbaar gemaakt. En toch schrik je. Weer een mooi mens dat ons gaat verlaten. Weer een strijdmakker die er niet meer is. Weer een verlies van enorme importantie.

‘Wat mooi dat jullie een monument van mijn oom in de voortuin hebben geplaatst Peter’. Dat waren de eerste woorden van Matthijs die ik met hem deelde. Ik ontmoette Matthijs voor het eerst bij De Nederlandsche Bank en zijn oom Walraven van Hall was in de Tweede Wereld Oorlog ‘Financier van het verzet’. DNB heeft als eerbetoon een prachtig kunstwerk laten maken en dat ligt inderdaad ‘in de voortuin’. Op het Frederiksplein.

Matthijs had oog voor detail en dat bracht hij met kracht naar voren. We hebben stevige, goede en kritische discussies gevoerd over patiënten betrokkenheid bij alles wat met kanker te maken had. Hij ging er met hart en ziel voor en stak zijn mening niet onder stoelen of banken. Dat dwong waardering af.

Wat was het prachtig om in de laatste periode veel over zijn activiteiten met Fireball Express te lezen. Muziek en muziek maken was een enorme passie van hem en we lazen zijn berichtjes met veel genoegen en altijd met een glimlach op ons gezicht. Het is toch prachtig wanneer iemand met overgave aan iets deelneemt en werkt? Indrukwekkend waren zijn laatste berichten op zijn Facebook pagina. Een strijdbare man die ons met een glimlach tegemoet is blijven treden en zoals zijn bericht op de kaart zegt: ‘It’s my time to go now, it’s your time to start’.

Matthijs je blijft altijd in onze herinnering, we knokken door met de energie die jij ons geeft en houden ook die glimlach op ons gezicht. Met af en toe een traan. We missen je.

Peter Kapitein namens de patient advocates van Inspire2Live.