In memoriam: Joep Lange

In het vliegtuig naar Maleisië zat ook Joep Lange met zijn partner Jacqueline van Tongeren.

Joep is bekend bij de Patient Advocates van Inspire2Live, omdat hij vorig jaar onze gast was en vertelde hoe hij, als arts/onderzoeker met vele AIDS patiënten ten strijde trok tegen AIDS. En won, samen met deze patiënten.

Joep is zo’n ongelooflijk inspirerend mens. Ik ontmoette hem voor het eerst op Wereld AIDS dag in Carrë, op uitnodiging van Fred Verdult. Het is een dag geworden die ik nooit meer zal vergeten. Wat een intens mooi mens en wat een gedrevenheid voor de patient.

Joep wist precies te vertellen wat er moest gebeuren om veranderingen ten gunste van de patiënt door te drukken. Te realiseren. ‘Je moet er harder in gaan Peter, anders luisteren ze niet’. Zijn verhalen over de samenwerking met Els Borst om medicijnen versneld beschikbaar te krijgen voor patiënten zijn zo indrukwekkend en mooi. Een voorbeeld voor ons in de strijd tegen kanker en de veelal onwillige wereld van het Medisch Industrieel Complex. Joep wist hoe te handelen en deed het ook. Weten en Doen kwamen bij hem samen.

Ik zal Joep ongelooflijk missen en tegelijkertijd zal ik hem als voorbeeld met mij meenemen. Steeds als ik ergens keuzes moet maken me afvragen; ‘Hoe zou Joep dit hebben opgelost?’

En zoals altijd met een lach aan Joep terugdenken.

Op de foto zien jullie linksvoor de partner van Joep, Jacqueline van Tongeren. Ook Jacqueline is omgekomen. Rechts voor zit Joep, geïnteresseerd te luisteren naar de discussie over het opzetten van ons Annual Congres. Tijdens ons Annual Congress zullen we Joep in gedachten nemen en in zijn geest werken.

Joep RIP, en in onze harten.

Peter Kapitein