In memoriam: Ingemar van der Molen-Kuipers

Wat een ongelooflijk verdrietig bericht kreeg ik van haar dochter Marijke. ‘Mama is vanmorgen overleden Peter’. Ongelooflijk. Ik was even verdoofd en wist even niets te zeggen. Vrijdag 20 november is Ingemar van der Molen Kuipers ingeslapen, temidden van haar lieve dochters en man. Ingemar was altijd prominent aanwezig bij Inspire2Live als patient advocate en strijdbaar tot op het bot. Een bron van kracht en inspiratie voor ons allemaal.

‘Ik pik het gewoon niet dat ik dat medicijn niet krijg Peter. Ik moet het hebben. Kan jij me helpen?’. Eigenlijk was dat het eerste wat Ingemar tegen me zei tijdens onze eerste ontmoeting. Ze had gehoord dat Olaparib haar zou kunnen helpen en ze kreeg het maar niet. Niet van het ziekenhuis en niet van de farmaceut. Die ze al via verschillende kanalen benaderd had. Dat zijn toch berichten die eigenlijk bij iedereen de moed in de schoenen doen zinken. Wel, dan heb je Ingemar nog niet meegemaakt. Die gaat door waar anderen stoppen. En niet alleen voor zichzelf; ook voor anderen. Want niet alleen Ingemar moet de juiste medicijnen krijgen om te overleven, ook anderen die het nodig hebben en daar streed zij voor. Als inpire2live hebben we samen met Ingemar alles gedaan wat in ons vermogen lag en misschien wel meer dan dat. Natuurlijk, want zo’n prachtige vrouw en vooral moeder help je. Ook als je denkt dat het niet kan. Dan kan het maar niet en doen we het toch. Dat is de spirit waarmee we patiënten helpen binnen Inspire2Live. In dit proces bracht ik haar in contact met de oude Dick van Bekkum en na het telefoongesprek met Dick zei Ingemar de onsterfelijke woorden: ‘Wat een geweldige man. Ik denk dat ik verliefd ben op een 87-jarige’. Ingemar ten voeten uit. Helaas hebben we ondanks alle inspanningen Ingemar niet bij haar dierbaren kunnen houden.

Ingemar wat gaan we je onvoorstelbaar missen. Je kracht, je schoonheid, je doorzettingsvermogen, je plezier in het leven en de kunst waarmee je het leven leefde. Maar vooral wat gaan we je liefde missen. Als ik aan je denk stromen de tranen over mijn wangen. Het stopt voorlopig niet, maar ik blijf ook lachen. Om alles waar je voor staat. Om je prachtige en kernachtige statements waar anderen weer kracht uit putten. En alle patient advocates van Inspire2Live beloven je vanuit het diepst van hun hart; jij maakt ons sterker. Opgeven in de strijd voor een beter leven voor de patiënt is geen optie. Die kracht is er en versterk jij. Iedere dag weer is denken aan jou putten uit de onuitputtelijke bron van energie om door te gaan.

Wij wensen je lieve man, je prachtige dochters en schitterende kleindochter veel kracht en vooral liefde toe. Dankjewel lieve Ingemar, voor altijd in ons hart en in ons handelen.

Peter Kapitein namens de patient advocates van Inspire2Live