In memoriam: Geert Bakker

Vrijdag 16 september 2016 is onze dierbare en lieve patient advocate Geert Bakker overleden.

‘Peet, Peet, hoe gaat het met je?’ Ik hoor het hem nog zeggen. Diverse keren in 2006, 2007 en 2008. Ik was erg ziek en Geert was zo betrokken. Zoals Geert bij iedereen zeer betrokken was. Voor mijn gevoel was Geert altijd met anderen bezig en vroeg hij zich af hoe hij het anderen naar de zin kon maken en hoe hij anderen kon helpen. Het woord ‘Samen’ is door Geert uitgevonden. Hoorde je binnen De Nederlandsche Bank ‘Samen bouwen’, dan zaten je gedachten in een split second bij die mooie man. Dat was Geert. Binnen Inspire2Live was Geert altijd betrokken bij het thema ‘Kwaliteit van leven’. We zien hem nog in 2015 optreden op het Annual Congres om dit thema vorm te geven. Met passie en overtuiging. Leven heeft zin als er kwaliteit in zit.

Kort geleden, 1 september, heeft Geert nog met onze Piarella gemaild en was zijn reactie aan haar welgemeende en lieve mail: ‘Dank voor je lieve mail en hopelijk tot 26/9 I2L avond.’ (26 september is onze patient advocates meeting waar hij zo graag bij wilde zijn). Enkele dagen later op 13 september klinkt het anders: ‘Gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. Nu thuis met alle geliefden om mij heen. Onbekend wat er nu allemaal nog gaat gebeuren. Via deze mail neem ik afscheid het allerbeste.’

‘Geert Bakker is overleden’. Zo’n simpel berichtje, met een enorme impact en lading, kreeg ik zaterdagavond van een vriend. ‘Een mooi mens is overleden’. We zijn hem kwijt. Nooit meer ’Samen bouwen’. Nooit meer met een warm gevoel een mooi gesprek met iemand die er voor anderen was. Nooit meer ‘Peet, Peet, hoe gaat het met je’. Nooit meer die warmte van een mooi mens.

Ik mag niet vloeken van mijn moeder en doe dat dan ook niet, maar wat had ik het niettemin graag gedaan. Geert zou mijn boek in ontvangst nemen op 24 oktober en er op reflecteren. En wat had hij dat goed gedaan. Wat had hij me gefileerd en zijn ongezouten mening gegeven. En wat zou ik er van genoten hebben. Ik ga nu zijn kritiek zelf bedenken. Geheel in zijn stijl. En wat ben ik hier dankbaar voor.

Geert, je zit voor altijd in onze gedachten en onze gevoelens. We raken je nooit meer kwijt en je bent niet alleen een bron van inspiratie voor ons, maar ook een bron van energie. Van kracht. We geven nooit op om ons doel te bereiken en jij bent een geweldige hulp.

Je dierbaren, je lieve vrouw en je prachtige kinderen sluiten we in ons hart en geven we steun en liefde. En we beloven ze dat we altijd die prachtige lach op ons gezicht toveren die we van jou hebben geleerd. Die lach die mensen geeft wat ze verdienen: liefde!

Peter Kapitein, namens alle patient advocates van Inspire2Live.

Geert Bakker