In memoriam: Chris Kerkhof

Chris was een heel bijzondere vogel. Iedereen die het genoegen heeft gehad Chris te mogen ontmoeten, zal hem niet snel vergeten. Zijn enthousiasme, drive en passie vochten om uit zijn lange lijf te spatten. Zijn ogen leken vonkelende sterren en willekeurig welk onderwerp besproken werd, Chris was vol vuur en tomeloos enthousiasme. Praten en denken tegelijk in een razend tempo. De gezondheidszorg was zijn werk, missie en liefde. Medicijnen, apparatuur, slimme devices, alles wat het leven van patiënten maar zou kunnen veraangenamen of rijker maken. In vele hoedanigheden en rollen, speelde Chris zijn deel en waar Chris kwam, veranderde de wereld en begon de zon te schijnen.

Toen Chris enige jaren zelf als patiënt onderdeel werd van de medische wereld, ging hij onverdroten verder met verbeteringen voorstellen, zeker ook rondom zijn eigen behandelingen. Hij legde zich niet neer bij zijn lot, maar nam de regie in handen om zo snel als mogelijk weer te genezen. Chris raakte ook betrokken bij het werk van Inspire2Live. Menig gesprek hebben we gehad over hoe zaken beter en vooral efficiënter aangepakt konden worden in de taaie en weinig flexibele gezondheidszorg.

Vorig jaar werd voor de tweede keer kanker vastgesteld. Weer ging Chris vol voor genezing en nog bozer maakte hij zich over de in zijn ogen onzinnige discussies die soms de boventoon lijken te voeren. Hij besefte zich meer dan ooit dat zijn lot verbonden was met veranderingen en dat tijd niet echt in zijn voordeel werkte.

Enkele weken geleden werd duidelijk dat Chris niet meer beter zou worden. Ook nu bleef hij de regie voeren en organiseerde hij een onvergetelijke Aloha-party waarin hij het stralend middelpunt was. Met zijn laatste krachten sprak hij nog eenmaal de wereld toe in een prachtig ingetogen filmpje. Zijn laatste observatie was er een van ongekende schoonheid:

“Als we allemaal zouden doen wat we kunnen, dan zijn we klaar hè en dat vergeten we wel eens met z’n allen!”

Met een prachtige lach eindigde hij onderstaand filmpje en dezelfde prachtige lach zullen we zien als we aan Chris denken.

Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en dierbaren; ouders, echtgenote, kinderen, kleinkinderen en schoonfamilie.

Chris blijft voor altijd in onze gedachten en met zijn ongeëvenaarde energie in ons hart, zetten we onze zoektocht voort, doen wat we kunnen.

Namens de Patient Advocates van Inspire2Live
Coen van Veenendaal