In memoriam: Chantal Gill’ard

Begin december 2018 overleed Chantal Gill’ard. Op veel te jonge leeftijd (48). Aan borstkanker.

Chantal was een veelzijdig en kleurrijk mens, met een groot sociaal hart. Ze was een periode kamerlid voor de PvdA (2006-2010), waar ze de visie van Jan Pronk vernieuwde..

Aan het einde van die periode werd bij haar borstkanker geconstateerd. Ze keerde niet terug in de kamer. In plaats daarvan zette ze zich in voor hongerende kinderen en zwangere moeders in de Derde Wereld. Een thema waar ze zich al eerder druk om had gemaakt met het organiseren van een groot internationaal netwerk met als doel een van de Millennium Development van de Verenigde Naties, Maternal Health, dichter bij te brengen. Zo werd ze voorzitter van The Hague Center for Global Governance, Innovation and Emergence. Waar ze tot kort voor haar dood nog actief voor was.

In 2014 kwam Chantal bij Inspire2Live, als Patient Advocate. Ik herinner me nog goed haar levendige aanwezigheid, die meer wilde dan meepraten in patiëntenraden: dingen anders doen. Ze was zeer geïnteresseerd in complementaire manieren om met ziekte en gezondheid om te gaan. Om die reden was ze ook erg geboeid door de rol van voeding. Ze ging dan ook met graagte in op mijn verzoek om stuurgroeplid te zijn van een van de allereerste projecten rondom gepersonaliseerde voeding: “The business potential of Personalised Food”. Op de slotconferentie van dit project gaf ze dit interview over de visie van patiënten, als PA van Inpspire2Live.

Samen met Cees Smit was ze in die tijd ook Europees actief in de European Nutrition for Health Alliance (www.european-nutrition.org). Samen vertolkten ze daar het patiëntenperspectief, en bouwden bruggen tussen academici, diëtisten, zorgprofessionals, bedrijven en patiënten. Alles om de rol van voeding voor gezondheid in de zorg te versterken. Chantal, Cees en ikzelf besloten eind 2014 dat het tijd was om een zelfstandig patiënten geluid rondom voeding te laten klinken in Nederland en richtten samen Platform Patiënt en Voeding op (www.patientENvoeding.nl). Eind 2015 werd Chantal opnieuw ziek, en moest ze haar activiteiten minderen. Ze concentreerde haar energie op de integrale, spirituele begeleiding van zwangere vrouwen, als doula (geboortecoach), en op het oprichten van GeboorteHuizen.

Chantal heeft van alles geprobeerde om het tij te keren, maar de kanker werd ze niet meer de baas. We wensen haar zonen Enzo en Arum, en haar familie, veel liefde en kracht.

Chantal, we missen je zeer.

Gaston Remmers, namens Inspire2Live