In memoriam: Ben de Bruijn

Ben de Bruijn kwam op ons pad en was lastig vanaf het allereerste begin. Steeds wist Ben ons weer tot het uiterste te brengen. ‘Dit moeten we oppakken’. ‘Waarom doet Inspire2Live niets aan …’. ‘Als er een club is die dit zou moeten doen is het wel Inspire2Live’. En ja; Ben had natuurlijk altijd gelijk. En Inspire2Live heeft Patient Advocates als Ben heel hard nodig. Wij houden niet van lekker lang over dingen nadenken en er stevig op broeden. Wanneer zich een probleem aandient steek je de koppen bij elkaar en een uur later ga je over tot actie. En daarmee ben je ongelooflijk lastig, vervelend, irriterend en vooral; niet conformistisch. Wel; dat is wat Ben ook niet wilde zijn.

Ben de Bruijn is maar kort Patient Advocate geweest bij Inspire2Live. Ben was al ernstig ziek toen hij zich meldde. En dan denk je; zou hij wel actief kunnen zijn met zo’n ziek lijf? Ja, dat kon hij. Ben heeft ons zelfs op de dag voor zijn dood (zelf gekozen door euthanasie) nog even goed peper in de kont gestoken. Omdat dat moet. De wereld van kankergezondheidszorg heeft dit heel hard nodig. De gezapigheid van de artsenij, de afhankelijkheid van menig patiënten organisatie, de angst waar menigeen in leeft om patiënten te helpen omdat het wel eens fout kan gaan, de apathie ten gevolge van ‘het systeem’; het moet overwonnen worden en daar heeft Ben een belangrijk aandeel in gehad. En Ben heeft ons de boodschap mee gegeven dat we hier niet eerder mee mogen stoppen dan dat kanker onder controle is. Voor iedereen. Niet alleen voor de elite, maar voor alle kankerpatiënten.

Ben de Bruijn is een mooi mens. En hij is er niet meer. Ben is dood. En zoals we mochten verwachten stuurde Ben na zijn dood nog een email. Met een opdracht. Vanzelfsprekend. Lastige vent. Mooi mens.

Ben we gaan je vreselijk missen. Mochten we echter in een onverwachte en lastige situatie terecht komen als Patient Advocate, dan zullen we de vraag stellen en beantwoorden; ‘Wat zou Ben hebben gedaan?’. Daarna weten we het en doen we het.

Voor altijd in onze gedachten en in ons hart Ben.

De Patient Advocates van Inspire2Live.

Bekijk hier de krachtige laatste boodschap van Ben de Bruijn: