Het staat vast, kankerpatiënten die gediagnosticeerd en behandeld worden in excellente centra hebben betere resultaten en dus ook betere uitzichten op minder complicaties en een langer (en met betere kwaliteit van) leven.

In Nederland worden jaarlijks 4.000 nieuwe patiënten met slokdarm- en maagkanker gediagnosticeerd. Een derde krijgt een curatieve behandeling. In 2016 werden in Nederland in totaal 1359 resecties in 22 ziekenhuizen uitgevoerd: 806 slokdarmresecties en 553 maagresecties. Dit zijn teveel behandelcentra om deze patiënten de beste diagnostiek, behandeling en nazorg te kunnen bieden.

Dit moet onmiddellijk veranderen en dat kan. De noodzaak om expertise te bundelen voor zowel onderzoek als diagnostiek, behandeling en nazorg is hoog. Patiënten die worden behandeld in centra waar een hoog volume aan operaties voor slokdarm- en maagkanker worden uitgevoerd, wordt het leven gered en leven langer met een goede kwaliteit van leven dan in centra waar er maar weinig van deze operaties plaatsvinden.

Deze patiënten verdienen het om de beste zorg te krijgen die er beschikbaar is. Dit kan alleen als de expertise gebundeld wordt. Inspire2live heeft daarom, in samenwerking met de beste specialisten, het Manifest Slokdarm- en maagkankerzorg in Nederland opgesteld. Hierin wordt de weg naar excellente centra uitgestippeld. Bovendien worden hierin de essentiële criteria vastgesteld waar een excellent centrum aan moet voldoen.

Het realiseren van excellente hoog complexe zorg is uiteraard complex, maar dit mag geen reden zijn om patiënten met hun levens en hun kwaliteit van leven te laten boeten. De stappen moeten gezet worden en wij weten hoe. De allereerste stap is de bereidheid van alle betrokken partijen. Doe het voor alle patiënten met slok- en darmkanker!