De stem van Mark Bos, de stem van een patiënt

De stem van Mark Bos, de stem van een patiënt

Blogs, Coen van Veenendaal

Posted on Tuesday, April 28th, 2015 at 5:35 PM by

Afgelopen donderdagavond zijn we allemaal getuige geweest van een ongelooflijk mooi en vooral indringend interview met Patient Advocate Mark Bos. Met al zijn bij elkaar geraapte kracht en al zijn prachtige kwetsbaarheid wilde hij nog één keer heel duidelijk maken dat patiënten op moeten komen voor hun recht om serieus genomen te worden. Patiënten worden in hun zoektocht naar genezing geconfronteerd met een gezondheidszorg die voor een belangrijk deel vast zit aan richtlijnen en protocollen. Een gezondheidszorg waar weliswaar heel veel mensen met de beste bedoelingen heel hard werken, maar waarin de stem van de patiënt niet of nauwelijks gehoord wordt. Patiënten worden behandeld met protocollen en middels statistieken. Een mens is geen statistiek en zeker bij een ziekte als kanker waarvan we weten dat het zeer individueel is. We kunnen niet blijven volstaan met het behandelen volgens vaste protocollen waarbij noch de patiënt noch de arts weet of iets wel of niet gaat werken. Mark heeft in zijn zoektocht langs vele behandelaars in zowel de reguliere als alternatieve gezondheidszorg deze frustratie keer op keer gevoeld. Goed bedoeld werden allerlei therapieën op hem ‘ uitgeprobeerd’. Overleg tussen artsen en behandelaars is spaarzaam, zelfs binnen een en hetzelfde ziekenhuis is vaak sprake van gebrekkige communicatie omtrent patiënten.

Lees hier de blog ‘De stem van Mark Bos, de stem van een patiënt‘ op de blog van Coen.

  • Share this:

No comments

© 2017 Inspire2Live. All Rights Reserved.