Vreselijk goed nieuws

Vreselijk goed nieuws

Blogs, Geert Bakker

Posted on Wednesday, March 25th, 2015 at 7:36 PM by

Sinds ik kanker heb, gebruik ik het woord vreselijk bijna niet meer. Het is een woord dat vaak gebruikt wordt in een zin die positief bedoeld is. Hij is vreselijk leuk …

Vreselijk is dat mijn moeder vorige week overleden is. Het goede eraan is dat zij zeer gebrekkig was, altijd pijn had en vaak angstig was. Goed of vreselijk is dat zij mij niet meer herkende, hoewel ik op haar andere zoon leek, zo zei ze mij de laatste keer toen ze in haar rolstoel op mij af kwam. Goed en vreselijk tegelijkertijd is; dat zij eerder -wat normaal is- is overleden dan ik. Ik ben nu wees.

Ik heb een rare vorm van kanker waar op dit moment geen behandeling voor is. Helaas heeft dit rare te maken met het feit dat er geen behandeling is. Dit heet volgens consultants verdienmodel; geen medicijnen ontwikkelen voor een kleine patiëntgroep. Of gaat gewoon zo omdat veel ziekenhuisbestuurders en verzekeraars zo sturen; geen behandelingen voorstellen als kosten-baten onduidelijk zijn, het budget is heilig. Of is zo omdat veel artsen redeneren – we doen niets tenzij het wetenschappelijk bewezen is.

Gisteren las ik bij NOS nieuws het berichtje Ernstig zieken in de knel door geldgebrek ziekenhuizen. Wij bij Inspire2Live weten dit en strijden hier tegen en als ik het lees is het keer op keer vreselijk.
Mijn eerste gedachten waren; wat goed dat dit zo duidelijk naar buiten komt, wat vreselijk dat dit zo gaat. Hopelijk gaat een en ander nu beter afgestemd worden. Dat we in Nederland gaan kijken wat er goed is voor de patiënten en niet naar wat goed is voor ziekenhuis A, ziekenhuis B èn ziekenhuis C. Dat het in Nederland de normaalste zaak is dat alle patiënten de juiste zorg aangeboden krijgen en dat deze zorg vergoed wordt. Dat het ziekenhuis de patiënt niet om budgettaire redenen wel of juist niet doorverwijst. Gewoon dat het allemaal vreselijk goed geregeld is zodat we allemaal vreselijk tevreden zijn.

Geert Bakker, Patient Advocate.

  • Share this:

No comments

© 2017 Inspire2Live. All Rights Reserved.